Terms & Conditions

We have Recently updated our Terms and Conditions. Please read and accept the terms and conditions in order to access the site

Current Version: 1

Privacy Policy

We have Recently updated our Privacy Policy. Please read and accept the Privacy Policy in order to access the site

Current Version: 1


Cornus alba, hvid kornel

ryd op i haven

løgplæne og skovduer

klip dit haveaffald i småbidder og komposter det før brug

bede peppes op

Magnolia kobus x M. stellata

Jesper-sidder-i- loegplaene-i-Valley-Garden-Windsor-Great-Park
05/03/2018

Haveglæden spire endelig frem – sponsoreret indlæg

Endelig kan vi lægge den sene sibiriske kulde bag os. Foråret har været længe under vejs igen i år, så vi endt med, at opgaverne står i kø og havestressen har næsten ramt en før havesæsonen overhovedet kom igang. I min egen have, har arbejdet ladet vente på sig, men nu kan jeg endelig komme igang for alvor og der meget der skal gøres. Græskanter skal stikkes og staudebede skal peppes op for visne triste og slidte staudetoppe der skal klippes ned. Enkelte buske og træer skal beskæres her i sidste øjeblik før det kommende udspring. Så frem med haveredskaberne og tjek sakse efter om de bør udskiftes ellers rengør dem og så det ellers fuld fart frem med havehandskerne. Måske du mangler et par nye redskaber i skuret, så kan du finde inspiration her http://www.fiskars.dk/produkter/havearbejde/ranges/maerk-kraften

Stauderne får en ny start

Stauder visner for de flestes vedkommende allerede i efteråret med den første nattefrost imens ganske få formår, at stå dejligt vintergrønne. Andre har stået smukke med deres vinterstande i rimfrosten bragt glæder i en ellers mørk tid. Men selv de er trætte i deres slidte dragt. Så en kyndig overhaling med en god beskærsaks, skal de have, så de kan få en ny start og snarlig pragt. Er jorden ikke for våd, så plejer jeg i samme moment, at luge for ukrudt, således ser bedende allerede fine og spitze ud og vidner om forårets komme.

Bedende får en omgang jordforbedring

Jeg tror egentligt de færreste haveejere gør noget særligt for deres havejord. For jord er vel jord! eller er den? Nej det er den ikke og rigtig mange planter foretrækker en eller anden form jordtype for, at værste ordentligt. Få planter trives fx godt i en stiv kompakt jordtype og sådan en jordtype har jeg som udgangspunkt i min have.

Derfor har jeg også fra dag et, lagt en stor indsats i, at få jordforbedret forskellige steder så den givne jord passer til de planter der skal trives der. Fx er mine staudebede blevet forbedret med vaske grus så jorden lettes. Stauder bryder sig nemlig ikke om en stiv kompakt jord. Specielt i vores våde efterår og vinter døjer de fleste stauder med den kolde tunge jord og ofte vil du opleve, at de går til.

Her om foråret får fx løgplænen og skovbundsbedene en gang ekstra kompost så planter får fornyet næring og jorden holdes let og humusrig i de øverste lag. Det ganske enkelt nødvendig af efterligne skovbundens løse humusrige jordstruktur, hvis de små skovbundsstauder og løgvækster skal trives og blomstre. Jeg bruger enten kompost hentet på genbrugsstationen eller Champost jordforbedring købt i sække som er nemme lige, at udlægge i tyndt lag på et par centimeter omkring planterne. Planterne “loves it”.

Træer og buske får også et lag jordforbedring og specielt mine magnolier er vilde med en vitamin indsprøjtning og det holder væksten godt igang og giver dejlige grønne blade sommeren igennem.

Blomsterglæde må der til

Krukkerne hos mig er generelt sjældent kedelige og tomme. Der findes planter til krukker som tager sig godt ud på forskellige tider af året og jeg udskifter i løbet af sæsonerne. Men jorden skal peppes op inden omplantning. Det vigtigt for planternes trivsel, at der kommer lidt frisk krukkemuld i her om foråret inden jeg genplantes med hornvioler og påskeklokker som er dejlige tidlige forårsplanter og som tåler de til stadigt kølige nattetemperaturer.

Herfra vandes der hver anden gang med en flydende Hornum flydende gødning med mikronæring. Så trives planterne og kvittere med blomst og lækkert løv.

Plantetid og beskæring

Efteråret er faktisk den allerbedste plantetid, men jeg ved per definition at langt de fleste vælger, at plante her om foråret. Det gælder egentligt også mig selv. Men efterfølgende vanding i alle tørre perioder er derfor også ekstra nødvendig. Kaster du dig ud i plantning af fx buske så husk lige, at lave et ordentligt plantehul af fornuftig størrelse og vand efterfølgende.

 

Her om foråret beskærer jeg egentligt mindst muligt. Kun mine hvide korneller med deres højlakrøde grene og så roser og hortensier beskæres. Kornellerne fordi de ikke skal blive for store og mest af alt for, at de skal bevarer deres lakrøde grene som ellers vil miste farven i takt med grenene ældes og ja roser or hortensier for at fjerne døde visne grene efter vinteren og få lidt form og struktur på dem inden de skal vokse sig store og smukke.

Græsplænen skal grønnes

Græsplænen er nærmest religion for mange. Der gødes og kastes mange penge efter de kære plæner. Men ikke hos mig. Jeg holder mig til de vigtigeste og meste basale indsatser og med får jeg altid en fin grøn plæne. Græsplænen peppes op når temperaturene nærmes sig de 10 grader og den tørre op. Så river jeg den grundigt og plænelufter den ved at stikke huller med kompostgreb og bruge min plænelufter rive.

Dernæst udrettes skader og der tilføres topdress inder der pletsås og så får den lidt urea kvælstof gødning. Nej ingen kalk og ingen NPK i første omgang for græsset skal basalt set mest af alt bruge ren kvælstof for, at grønnes. Og så sparer jeg masser af penge som kan bruges på planter istedet.

Snart er haven igen toptunet og klar til en ny sæson og jeg for en stund slappe af og nyde planternes komme og blomsternes fremspirring. for foråret er og bliver min yndlingstid i havekalenderåret. For det føles altid som en ny start med fornyet energi.

www.fiskars.dk